|

Exemplaarinformatie bij records zonder item

Bij records waar bewust geen exemplaar aan gekoppeld is, bijv. bij een beschrijving van een website of andere online bron, is het toch mogelijk om exemplaarinformatie toe te voegen.

Als eerste zoek je in Administratie/Systeemvoorkeuren naar ‘Alternate’ en je krijgt de optie gepresenteerd om het veld (of velden) te selecteren waar de tekst staat die als extra exemplaarinformatie getoond moet worden.

De informatie die getoond wordt is afkomstig uit een MARC-subveld uit het record. Welk subveld gebruikt wordt is afhankelijk van het doel. Bij een beschrijving van een website zou je subveld 2 van veld 856 kunnen gebruiken. De andere subvelden van 856 zijn allemaal van invloed op de standaard tekst die door Koha wordt getoond en zorgen voor verdubbeling van deze tekst. Door subveld 2 te gebruiken wordt dat probleem vermeden. Let op dat het subveld direct achter het veldnummer wordt gezet.

Je kunt handmatig informatie aan subveld 2 toevoegen, wat voor een enkel record geen probleem is. Voor meerdere records, bijv. geselecteerd met het rapport zoals beschreven in Records zonder exemplaren selecteren, kun je een MARC-wijzigingssjabloon gebruiken.

Vervolgens een wijzigingssjabloon maken (zie Gebruik MARC wijzigingssjablonen), dan de records selecteren die aangepast moeten worden, het sjabloon kiezen en de bewerking starten.

Het resultaat

Presentatie in beheer

Presentatie in catalogus

Presentatie in beheer na aanpassing

Presentatie in beheer na aanpassing

Om de tekst ‘Bezit:’ te verwijderen, kun je in OPACUserCSS nog de volgende regel toevoegen:

div#alternateholdings .holdings_label {
    display: none;
}

Dan ziet het er als volgt uit: